Αρχική / Επικαιρότητα / Νέα / ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», 5/5/2019, Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», 5/5/2019, Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαΐου στο χώρο του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής για τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Φιλιώ Τόλια, ιστορικός υπεύθυνη για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο Γιάννης Γεωργάκης, δημοσιογράφος – συγγραφέας και ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος – συγγραφέας. Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο παλαίμαχος του Εθνικού Αστέρα, Νίκος Μάλλιαρης.

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο παλαίμαχος του Εθνικού Αστέρα, Νίκος Μάλλιαρης. Ο Ν. Μάλλιαρης, ως παλαίμαχος ποδοσφαιριστής  του Εθνικού Αστέρα αναφερόμενος στην 92χρονη ιστορία του σωματείου επισήμανε την συμμέτοχη των ποδοσφαιριστών Μ.Αλατσατιανου, Ν.Κεχαγια, Μ.Μεσαδο, Μ.Ψουνη και Γ.Μουστακη στην αντίσταση κατά των κατακτητών Γερμανών, αλλά και στα Δεκεμβριανά. Στη συνεχεία , ως συντονιστής της  εκδήλωσης, απευθυνόμενος στο ακροατήριο, είπε  μεταξύ άλλων:

 «Με τη  θεματογραφία  ”Ποδόσφαιρο και Αντίσταση” θέλουμε να αναδείξουμε  και αυτήν την  πλευρά του ποδόσφαιρου  και γενικότερα του αθλητισμού, που τότε ήταν δεμένα  με την κοινωνία, καθώς οι νεαροί ποδοσφαιριστές και αθλητές ήταν λαϊκά παιδιά, προσφυγόπουλα, εργατόπαιδα και στο σάλπισμα ,από την ΕΠΟΝ, για τον απελευθερωτικό και κοινωνικό αγώνα, είχαν μεγάλη συμμέτοχη και θυσιάστηκαν αρκετές δεκάδες, στις μάχες κατά των κατακτητών, στα Δεκεμβριανά  και στον εμφύλιο πόλεμο.

ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ  ίδρυσαν τον Σύλλογο Ελλήνων Αθλητών  και ανέπτυξαν την αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους τους, μαζεύοντας τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα από τους αγώνες που διοργάνωναν.

Χρειάζεται να πολλαπλασιασθούν τέτοιες ομιλίες και συζητήσεις  και να καταγράφονται  οι μαρτυρίες γι’ αυτούς τους ξεχωριστούς αγωνιστές, που κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του αθλητισμού μας.

Να μεταφέρουμε το μήνυμα, της αγωνιστικότητας, της ανιδιοτέλειας, της φιλοπατρίας, της αυτοθυσίας  και στις σημερινές γενιές. Μέσα από την διάσωση αυτής της ιστορικής περιόδου να συμβάλλουμε, κυρίως  το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός να απαλλαγούν από τις χρόνιες παθογένειες τους, τον οπαδισμό, τη βία και να αποκτήσουν  δημοκρατικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά χαρακτηρίστηκα.”

Φιλιώ Τόλια, ιστορικός υπεύθυνη για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης  «ΕΠΟΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» 

ΕΠΟΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γιάννης Γεωργάκης, δημοσιογράφος – συγγραφέας «ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» 

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος – συγγραφέας ” ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ”

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ